Otoyol haber
Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından karayolu ve demiryolu köprüleri kategorisinde Avrupa Çelik Köprü Ödülü’ne layık görülen 1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul’da düzenlenen tören ile ödülüne kavuştu. Ödül, Karayolları Genel Müdürlüğü ve DL E&C, Limak, SK ecoplant, Yapı Merkezi ortak girişimi temsilcileri tarafından teslim alındı.
Uluslararası Çelik Köprüler Sempozyumu İstanbul’da Başladı
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Çelik Köprüler Sempozyumu, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Bayramçavuş, yöneticiler ve konusunda uzman yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin katılımıyla 21 Eylül Çarşamba günü İstanbul’da başladı.

“İnsanlığa hizmet eden, yol konforunu artıran eserler inşa ediyoruz”
Sempozyumun önemine dikkat çeken Uraloğlu; “İnsanlığa hizmet eden, yol konforunu artıran eserler inşa ederken; işlerimizi vitrine çıkarmamızı sağlayan ve uluslararası arenada kazandığımız haklı prestiji sergileyen organizasyonları da bir o kadar önemsiyoruz.” dedi.
Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti;
“Avrupa’yı Asya’ya bağlayan beş çelik asma köprü” teması ile iki gün sürecek etkinliğin, Türkiye’nin ilk çelik asma köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden bugüne 50 yıllık gelişiminin de bir aynası olacağına inanıyorum. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün inşası, 2003 yılında Acil Eylem Planı kapsamında uygulanmaya başlanan bölünmüş yol çalışmaları ile 2010’larda Yap-İşlet-Devret yöntemiyle hayata geçirilen otoyolların ülkemizdeki köprü yapımına ivme kazandıran önemli gelişmeler oldu.
“1915 Çanakkale Köprüsü, Dünyanın En Büyük Orta Açıklıklı Asma Köprüsü”
Sadece son birkaç yıl içerisinde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Nissibi Köprüsü, Ağın Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Tohma Köprüsü gibi büyük eserlerin ülkemize kazandırıldığını ifade eden Genel Müdür Uraloğlu; “Bu yıl mart ayında hizmete sunduğumuz 1915 Çanakkale Köprüsü ise 2.023 m’lik orta açıklığıyla Dünyanın En Büyük Orta Açıklıklı Asma Köprüsü, aynı zamanda 2 bin metrelik orta açıklık sınırını aşan ilk köprü olmuştur. Yan açıklıkları ve yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu 4.608 m olan köprü; bilgi, birikim, tecrübe ve estetiğin bir araya geldiği simgelerin köprüsüdür. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, bölgenin yüksek rüzgâr hızları dikkate alınarak, 9 m orta refüj boşluğu ile birlikte 45 m genişliğe sahip ortotropik ikiz kutu kesitli çelik tabliye kullanılmıştır.” ifadelerini kullandı.