OTOYOL HABER
Google Maps, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında kullanıcılarını çevre dostu rotalara yönlendirecek yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Bu yeni özellik sayesinde uygulamada trafik ve yol verileri gibi çeşitli faktörleri hesaba katarak en düşük karbon ayak izini oluşturan rota alternatifleri sunması ve böylece bir milyar insanın karbon ayak izinin azaltılması hedefleniyor. Şirketten yapılan açıklamada yakın zamanda sürücülere karbon ayak izi en düşük güzergah alternatifi sunmaya başlanacağı belirtildi.. 2021 yılı içerisinde öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmaya başlanacak özelliğin yakın zamanda tüm dünya için de sunulacağı ifade edildi. Yeni geliştirilen bu özellik, şirketin küresel ısınmaya karşı mücadele ile ilgili verdiği taahhüdün bir parçası olarak görülüyor.
Google Maps’in bu ‘çevre dostu’ güzergah özelliği, kullanıcı ‘vazgeç’ düğmesine basmadığı sürece her adres araması yapıldığında, varsayılan yol tarifi olarak belirecek. Google Maps kullanıcıları aynı zamanda araba, bisiklet, toplu taşıma ve diğer farklı seyahat opsiyonlarını ayrı pencereler yerine tek bir yerden görmeye başlayacak.
Otoyol işletmecileri açısından bu gelişme değerlendirildiğinde özellikle Google Maps’in karbon ayak izini nasıl hesaplayacağına odaklanmak önem taşıyor. Mevcut navigasyon uygulamaları sürücüleri en hızlı bir şekilde A noktasından B noktasına götürmek üzere algoritmalar oluşturuyor. Bu algoritmalar gidilen mesafeden ziyade seyahat süresine odaklandıkları için özellikle özel otoyollar gibi mesafesi uzun olan ancak süresi ve trafiği çok daha az olan güzergahlara şu anda yönlendirme yapabiliyorlar. Daha az kilometre yol katedildiğinde daha az karbon salınımı olacaktır şeklinde bir yaklaşım ile otoyol güzergahlarına Google Maps tarafından yapılan yönlendirmelerde azalmalar olabilir. Bu bir bakış açısıyken diğer taraftan sürekli dur kalk yapan araçların yakıt tüketimlerinin çok daha yüksek olduğu da göz önünde tutulmalıdır. Çevre dostu rota için aslolan kriter optimum mesafe ile saatte ortama 90 km/saat hızı bulacak şekilde yolculuk yapabilmektedir ki araç ile seyahat sebebiyle oluşacak karbon salınımı minimize edilebilsin.