OTOYOL HABER
3 ve 5 Temmuz tarihlerinde, Otoyol A.Ş. tarafından duyurusu yapılan ve nakit/kredi kartı ödemelerinin sadece nakit için ayrılmış gişelerden yapılabileceğine dair yeni uygulamasına sitemizde yer vermiştik. Bugün Otoyol A.Ş.’den beklediğimiz resmi açıklama geldi.
Otoyol A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Halil Omurtak imzalı açıklama bir basın bülteni ile duyuruldu. Açıklamanın tam metni ulusal yayın kuruluşlarında yer aldığı için sitemizde yer vermiyoruz ancak sektöre özel bir yayın kuruluşu olarak yazının içeriğini sizler için yorumlamak istiyoruz.
Öncelikle açıklamadan önce biz haberlerimizde ne gibi tespitlerde bulunmuştuk kısaca bir özetleyelim;
- Nakit ödeme yapmak ihtiyacı duymayan OGS-HGS müşterileri de kendilerine ayrılmış gişelerden daha hızlı geçiş sağlayabilecektir
- OGS-HGS abonesi olan ancak bakiyeleri yeterli olmayan araç sürücüleri için bariyerlerin nasıl açılacağı merak konusu oldu.
- Nakit-kredi kartı işlemleri yapabilmek adına gişelerde bulundurulan personel sayısı bu yeni çalışma düzeni ile azaltılacaktır
Şimdi de Otoyol A.Ş. tarafından yapılan açıklamalara bir bakalım;
- Sürücülerimizin %80’i gişe sahalarında beklemeden geçişlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirme hakkına sahip olacak,
- HGS-OGS gişelerinde ödemenin alınamadığı durumlarda ise sürücülerimiz, geçişini hızlı bir şekilde yapılabilmesi için butona basıp ihlalli geçiş bildirim formunu alacak, bariyer açılacak ve bildirimde yazan yönlendirmeler ile geçiş ücretini 15 gün içerisinde ödeyebilecektir.
Tespitlerimizde doğru noktaları yakaladığımız açıklamalardan açıkça gözüküyor. Personel azaltma konusuna açıklamada yer verilmemiş – normal olarak – ancak sürecin doğal bir sonucu olarak personel sayısında azalmaya gidilmesi beklenmelidir. Görevli Şirketin nakit tahsilatının azalacağı da ayrıca düşünülmelidir tabii ki.
Şunu açıkça belirtmek isteriz ki Otoyol A.Ş. tarafından geliştirilen gişede buton ile ihlalli geçiş bildirimi yapılması gerçekten çok başarılı bir çalışma olmuş emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Kısa sürede diğer otoyollarda da aynı uygulamayı göreceğimize eminiz.
Otoyol A.Ş. tarafından yeni geçilen sistemin özellikle otoyol müşterileri nezdinde doğurabileceği risklere de çok kısa değinmek istiyoruz;
Nakit gişe sayısı mutlaka arttırılmalıdır
İstanbul-İzmir Otoyolu gerek mesafesi gerekse de köprü ücreti ile özellikle kurumsal şirketlerin çalışanlarına kullanım izni verme konusunda pek istekli davranmadıkları bir otoyol. Dolayısıyla geçtiğimiz senelerde şirket aracı kullanan müşteriler ogs-hgs sistemlerine araçları abone olmasına rağmen nakit gişeleri kullanmayı tercih etmişlerdi. Böylece şirketleri yerine otoyol ücretlerini kendileri şahsi hesaplarından ödemiş oluyorlardı. Yeni sistemde bu tarz müşteriler ile beraber tüm nakit müşterilerinin aynı gişelere yönlendirilmesi sebebiyle zaten sezonda uzun kuyruklar oluşan nakit gişelerinde sıralar artacak ve müşteri memnuniyetsizliği olarak Görevli Şiirket’e ve KGM’ye yansıyacaktır. Bu riski bertaraf edebilmek için nakit gişe sayısının mutlaka arttırılması gerekmektedir. (Uygulamanın ilk günü olan 5 Temmuz’da ana gişe bölgesinde sadece 2 adet nakit gişesi bulunmaktaydı.)
İhlalli geçişten sonraki 15 gün içerisinde iletişim çok iyi yapılmalıdır
OGS veya HGS etiketinde yeterli bakiyesi olmadığı için ihlalli geçiş bildirimi ile geçiş yapacak müşterilerin sonradan cezalı duruma düşüp mağdur olmamaları için ödemelerini yapmaları ya da bakiye yüklemeleri sık sık hatırlatılmalıdır.
İhlalli geçiş bildirimi üzerindeki tutarın doğru olduğundan emin olunmalı, çağrı merkezi güçlendirilmelidir.
İhlalli geçiş bildirimi süreçlerinde gişede görev yapan arkadaşlarımızın en kritik katma değerleri giriş gişesi bilgisi bir sebepten okunamayan araçların müşteriler ile konuşarak doğru tutar üzerinden ücretlendirilmelerini sağlamaktı. Hangi gişeden giriş yaptığı belli olmayan bir araca en uzak mesafe ücreti yansıtılacağı düşünüldüğünde olası aksaklıklarda otoyol işletmeciğinin hiç hak etmediği ithamlar ile karşılaşılması durumu olabilir. Özellikle müşterilerin çağrı merkezine rahatça ulaşmaları sağlanmalı, doğru ücretin yansıtılabilmesi için çağrı merkezine gerekli yetkilendirme yapılmalıdır.
Otoyol A.Ş. tarafından hayata geçirilen yeni uygulamanın otoyol işletmeciliği sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.