OTOYOL HABER
Ülkemizdeki kamu ve özel otoyollarında otoyol geçiş ücretleri HGS (hızlı geçiş sistemi) ya da OGS (otomatik geçiş sistemi) ile yapılabilmektedir. Bunlara ilaveten özel otoyollarda nakit ödeme de yapabiliyor ancak nakit ödemenin serbest geçiş sistemlerinde geçerli olmadığını unutmamamız gerekir. Ücret Toplama Sistemleri ve ücret hesaplamaları ile ilgili çok detay bilgiye önceki yazımız olan https://otoyolhaber.com/otoyol-gecis-ucreti-hesaplama/ bağlantısından ulaşabilirsiniz,
Bugünkü konumuz geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araçlar ile yapılan geçişler yani “İhlalli Geçişler”. İhlalli geçişler ile ilgili olarak gerek yazılı gerekse online mecralarda birçok haber yer alıyor ancak bilgi kirliliği olarak tabir ettimiz bu haberlerden dolayı konuya, yasal dayanağını da ortaya koyarak, bir açıklık getirmek gerekiyor.
Öncelikle ihlalli geçiş nedir, hangi yönetmeliğe göre düzenlenir, kimler tarafından talep edilebilir konularına değinmek istiyoruz.
Türkiye’deki tüm otoyollarda toplana ücretleri belirleyen yönetmelik; Resmî Gazete’de: 14.05.2012 tarih ve 28292 sayı ile yayımlanan, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik”tir. Bu yönetmeliğin tam metnine https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16136&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
İlgili yönetmeliğin 9.maddesi “ihlalli geçiş nedir” tanımlamasını yapmakta ve uygulanacak yaptırımları sıralamaktadır. Bahse konu madde de şu şekildedir;
“Ücret ödemeden yapılan geçişlere dair işlemler
MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin dört katı tutarında idari para cezası verilir.
(2) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ceza uygulanmaz. Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumludur. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilir. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenir.”
Yönetmelikten görüldüğü üzere ücret ödemeden yapılan geçişlerde 15 gün süremiz var. Ödeme için 15 günü geçirirsek geçiş ücretinin 4 katı kadar ceza ödememiz gerekiyor. HGS ya da OGS sistemi abonesi değilseniz 15 gün içerisinde sisteme abone olmanız durumunda sistem üzerinden geçişleriniz otomatik tahsil edilir ve cezaya düşmezsiniz. HGS ya da OGS cihazınızda bakiye yok ise yine 15 gün içerisinde bakiye yüklemeniz halinde yine sistem otomatik tahsilat yapacak ve cezalı duruma düşmenizi engelleyecektir.
İhlalli Geçiş yapıp/yapmadığınızı tek bir sorguda KGM web sitesi üzerinden https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama bağlantı adresinden öğrenebilirsiniz.
Son olarak Ücretli otoyolları günlük hayatınızda sık sık kullanıyorsanız ihlalli geçişe düşmemek için bir kaç önlem alabilirsiniz;
- Kullandığınız özel otoyolun web stesi üzerinden otoyolun sistemine abone olun, ihlalli bir geçişiniz olursa sizi SMS ile uyaracaklardır,
- Ayda bir kez KGM sorgu sayfanızdan ya da e-devlet üzerinden plakanızı kontrol edin,
- OGS ya da HGS sistemlerine mutlaka limiti olan bir kredi kartınızı tanımlayın. Ön ödemeli HGS kullananların geçmişte canları maalesef çok yandı,
- Özel otoyol işletmecilerin kendi uygulamalarında kredi kartı abonelik seçenekleri bulunmaktadır. Buralara da abone olursanız hiç problem yaşamazsınız.