OTOYOL HABER
Ulaşım altyapısı bir ülkenin gelişme hızındaki en önemli faktörlerden biridir çünkü bu sayede ülkeye ait mevcut ekonomik kaynaklar daha iyi değerlendirilebilir, diğer ülkeler ile ticari ve kültürel ilişkiler daha rahat kurulabilir ve bu sayede bölge genelinde değil ülke genelinde kalkınma sağlanabilir.
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi dünya genelinde iletişimin artmasında büyük rol oynamıştır. İletişim sayesinde zaman kavramı değer kazanmış ve bunun neticelerinden biri olarak ulaşım sistemlerinde çok ciddi gelişmelere ihtiyaç duyulmuştur.
Mevcutta ülkemiz sınırları içinde 8 farklı ulaşım koridoru bulunmaktadır. Bu ulaşım koridorları;
- Uluslararası E – Yolları Ağı
- Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP)
- Avrasya Karayolu Bağlantıları (EATL):
- Trans-Avrupa Kuzey-Güney Otoyolu Projesi (TEM),
- Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA),
- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ-BSEC),
- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT-ECO), ve
- Türkiye Trans-Avrupa Ulaştırması Karayolu Ağı (TEN-T)
karayolu güzergahlarından oluşmaktadır.
Ülkemizin stratejik konumu ve özellikle son yıllardaki hızlı büyüme ivmesi, ulaşım altyapısının da hızlı bir şekilde geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaç gereği, ülkemizin içinde bulunduğu uluslararası karayolu ulaşım koridorlarının daha geniş bir ağa ulaşması hedeflenmiş ve bu vesileyle özellikle son yıllarda birçok ulaştırma projesi hayata geçirilmiştir.
Son yıllarda Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile hayata geçirilen projeler de bu hedefe giden yolda en büyük rolü üstlenmiştir. YİD Modeli sayesinde özel sektörün gücü ile kısa sürede inşaatı tamamlanan büyük altyapı projeleri gerek tasarımı ve kalitesi gerekse bölgedeki önemi açısından dünya genelinde ilgi çekmiştir.
1950’li yılların başından bu yana başarılı bir şekilde ülkemize hizmet vermekte olan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), YİD Modeli ile son dönemde ihale edilen projeler ile birlikte Otoyolların bakım ve işletme faaliyetlerinin özel sektör tarafından yapılmasına imkan sağlamıştır. 2012 yılından bu yana KGM tarafından YİD Modeli ile hayata geçirilen 7 adet Otoyol projesi bulunmaktadır. Bu projeler ve işletmeye açılış tarihleri aşağıdaki gibidir.
- Gebze – Orhangazi – İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu – 2016,
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu – 2016,
- Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu – 2020,
- Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu – 2020,
- Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu – 2020,
- Ankara – Niğde Otoyolu – 2020,
- Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu Malkara – Çanakkale(1915 Çanakkale Köprüsü Dahil) Kesimi – yapım aşamasında.
YİD Modeli ile inşaat aşaması hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlanan projelerde, işletme dönemi çalışmalarına başlanmasıyla Türkiye’de özel sektör otoyol işletmeciliği kavramı ortaya çıkmıştır. Yapım konusunda gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde oldukça tecrübeli olan özel sektör firmaları, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllar neticesinde elde edilen bakım-işletme tecrübesi ile özel sektörün hızlı ve dinamik yapısını birleştirmiş ve bunun sonucunda başarılı işletmelerle sektörde rol almaya başlamışlardır.
Özel sektör otoyol işletmeciliği ile birlikte işletmeye açılan otoyollar 7/24 görevli ekiplerle sürekli olarak izlenmekte, trafik ve yol güvenliği ile otoyolu kullanan sürücülerin memnuniyetinin en üst seviyede tutulması hedeflenmektedir. Burada acil ilk yardım ve sağlık hizmetleri sayesinde en ufak olumsuzluklarda hızlı ve zamanında müdahale, proje genelinde kurulan akıllı ulaşım sistemleri ve bunlara ait alt unsurlar sayesinde üst seviye trafik ve yol güvenliği, yeterli sayıda ekip-ekipman ve konusunda eğitimli dinamik personel yapısı ile hızlı ve eksiksiz bakım-onarım işleri, son teknoloji ile sorunsuz çalışan ücret toplama sistemleri ve tüm bunların gerçekleşmesini sağlayan yedekli iletişim ve haberleşme altyapısının sağlanması büyük önem arz etmektedir.
Diğer bir yandan bu projelerin bazılarının kapsamında bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve yakında işletmeye açıldığında dünyanın en uzun asma köprüsü ünvanını alacak olan 1915Çanakkale Köprüsü gibi köprü yapılarda da en üst kalite ve teknolojiye sahip sistemler ve ekipmanlar kullanılarak köprülerin yapısal sağlıkları sürekli izlenmekte, nem alma sistemleri ve diğer alınan tedbirler sayesinde de 100 yıllık tasarım ömürleri boyunca sorunsuz bir şekilde hizmet vermeleri sağlanmaktadır.
UNECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) tarafından 2018 yılında yayınlanan istatistiklere göre, 2.842 km otoyol uzunluğu ile Türkiye dünyadaki ilk 10 ülke içinde yer almaktadır. KGM’nin 2019-2023 yılları arası stratejik planlarına göre, 2018 yılında YİD modeli ile yapılan otoyol uzunluğu 185 km iken, bu rakamın 2023 yılı sonunda 1.122 km’ye ulaşması beklenmektedir. İşletmeye açılacak yeni otoyollarla birlikte ülkemiz dünya sıralamasında üst sıralara yaklaşmaktadır.
Anıl Gündemir hakkında;
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 2007 yılında mezun olmuştur. Sonrasında İTÜ Ulaştırma Mühendisliğinde Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatında çeşitli altyapı ve üst yapı projelerinde şantiyelerde saha mühendisi, şantiye şefi, yapım şefi gibi pozisyonlarda yer almıştır. 2013-2016 yılları arasında YSS Köprüsü inşaatında yapım şefi olarak ve inşaat aşamasının tamamlanması ardından ayni projede Köprü ve Otoyol Bakım Müdürü olarak görev almıştır. 2018 yılından bu yana 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesinde İşletme ve Bakım Müdürü pozisyonunda görev yapmaktadır. Aileden karayolcu olan Anıl Gündemir karayollarında 2. kuşağı temsil etmektedir.